sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Lyhyesti musiikki ja sukupuolentutkimus -tutkimussuuntauksesta

Musiikki ja sukupuolentutkimus on tutkimussuuntaus, jossa tutkitaan musiikkia sukupuolen näkökulmasta. Tutkinnan kohteena voi olla mikä tahansa musiikkiin liittyvä asia, esimerkiksi musiikin laji tai ilmiö. Musiikki ja sukupuolentutkimus sisältää erilaisia suuntauksia sukupuolentutkimuksesta ja musiikkitieteestä. Tässä tutkimussuuntauksessa tutkitaan myös kulttuurien sukupuolittuneisuutta musiikin avulla ja sitä, miten sukupuolijärjestelmät ilmenevät musiikissa.
 
Lähtökohta musiikin ja sukupuolentutkimukselle on se, että musiikki tuottaa ja on ennenkin tuottanut sukupuolisia käsityksiä. Se myös muokkaa ja haastaa, mutta samaan aikaan ylläpitää niitä. Musiikki on siis aika kaksipiippuinen ilmiö, kun ajatellaan musiikin ja sukupuolen yhteyksiä. Musiikki rikkoo ja ylläpitää sukupuoli- ja seksuaalisuusnormeja, musiikki voi olla on uudistavaa, mutta myös kaavoihinsa kangistunutta. Esimerkiksi naismuusikot ja -musiikintekijät ovat olleet ja ovat toisinaan edellen joissakin yhteyksissä "alempiarvoisia" verrattuna miesmuusikoihin ja -musiikintekijöihin. Klassisen musiikin kaanonissa on vain miessäveltäjiä, nainen rockrumpalina voi olla joidenkin mielestä outolintu rockmusiikin skenessä, rap-musiikin musiikkivideoissa miehet ovat machoja ja vähäpukeiset naiset kuolaavat heidän peräänsä, kun taas David Bowie poseeraa  singlensä "The Man Who Sold The World" kannessa mekko päällä.
 
 
Myös musiikki itsessään sisältää sukupuolisia ja seksuaalisia asioita. Esimerkiksi jos mietitään laulujen lyriikoita, ovat heteroseksuaalisuus ja mies - nainen -asetelmat aika vahvasti esillä "valtavirta" musiikissa. Toisaalta välillä pinnalle tulee kappaleita, joiden lyriikat käsittelevät heteroseksuaalisuuden sijasta seksuaalivähemmistöjä, esimerkiksi Jenni Vartiaisen superhitti "Ihmisten edessä" (2007, samannimiseltä albumilta). Kappale palkittiinkin vuonna 2008 Seta ry:n vuotuisella "Asiallisen tiedon omena"-palkinnolla.
 
Musiikki ja sukupuolentutkimus sisältää kaikenlaisia kysymyksiä, esimerkiksi miten tietty musiikillinen ilmiö kuvaa sukupuolisuutta, seksuaalisuutta ja ruumista, minkälaisia sukupuolikäsityksiä tietty musiikki käsittää ja miten musiikki vaikuttaa identiteettiin. Kysymyksestä "miten tietty musiikki vaikuttaa identiteettiin?" tuli mieleen esimerkki omasta elämästä: yläasteella eräs poika piti paljon Lady Gagan musiikista, ja sen takia häntä pidettiin "homona", ja eräs tyttö piti heavy metallista, niin "hevaripoikien" mielestä tyttö oli "wannabe". Eli siis, jos poika piti "tytöille osoitetusta musiikista", hän oli homo, ja tyttöä ei hyväksytty hevaripoikien silmissä, koska heavy metal oli ilmeisesti heidän mielestään "poikien juttu".
 
Musiikki ja sukupuolentutkimus on mielenkiintoinen tutkimussuuntaus. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat hyvin vahvoja ja vaikuttavia asioita musiikissa, ja tutkittavaa tässä tutkimussuuntauksessa on hyvin paljon.

 

Anniina Kauppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti