perjantai 4. maaliskuuta 2016

Levylautasella: Planningtorock - All Love's Legal

Planningtorock, eli Jam Rostron, on Berliinissä vaikuttava musiikintuottaja ja muusikko. Hänen kolmas studioalbuminsa All Love's Legal (2013, Human Level) on mitä mielenkiintoisin albumi, jonka kantavina teemoina ovat rakkaus, sukupuoli ja seksuaalisuus. Rostron onkin sanonut Resident Advisorin haastattelussa albuminsa olevan hänen visionsa transnationaalisesta sukupuolten (gender) tasavertaisuudesta. Musiikillisesti albumi on elektronista musiikkia höystettynä kokeellisuudella ja tanssivivahteilla.

Planningtorockin visiossa sukupuolilla ei ole enää merkitystä, niistä halutaan päästä oikeastaan "yli", patriarkaatti halutaan tuhota ja kaikki rakkaus on laillista. Se miten Rostron toteuttaa visiotaan käytännössä, tapahtuu poliittisesti latautuneilla sanoituksilla  ja lauluääntä muokkaamalla. Kappaleessa "Human Drama" sukupuoli nähdään leikkinä ja valheena, instrumentaalikappale "Beyond Binary Binds" kehottaa päästä kaksinapaisuuden tuolle puolen, ja kappaleessa "Patriarchy Over and Out" patriarkaatti todetaan vanhentuneeksi ja häädetään pois. Sanoitusten lisäksi koko albumin kattava sukupuoleton lauluääni toimii Planningtorockin vision rakentajana. Hyvä esimerkki tästä on tanssahtavan popahtava kappale "Let's Talk About Gender", jossa sukupuolesta puhutaan itse lauluäänellä: se kuulosta hyvin sukupuolettomalta, välillä taas liukuen enemmän maskuliiniseen ja välillä feminiiniseen suuntaan.

Sukupuolen lisäksi rakkaus tulee esille useaan otteeseen. Albumin musiikillisesti valoisalla ja eteerisellä avausraidalla "Welcome" Planningtorock kehottaa kuulijaa rakastumaan kehen tahtoo. Myös albumin nimeä kantava kappale "All Love's Legal" on musiikillisesti positiivisen duurissa menevä ylistys kaiken rakkauden laillisuudelle, jossa Planningtorock muistuttaa kuulijaa rakkauden antavan tarkoituksen elämälle, kehottaa antamaan rakkauden viemään kuulijan sinne minne se kuljettaa, ja rakastumaan kehen haluaa.

Albumi on kaikin puolin toimiva kokonaisuus, missä Planningtorock tuo esille edelleen hyvin ajankohtaisia aiheita. Suomessa yhteiskunnallinen keskustelu sukupuolesta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevista oikeuksista on tälläkin hetkellä pinnalla: perussuomalaiset nuoret aloittivat #tyttö_poika -sukupuolikampanjan, translaki on edelleen riittämätön, ja äitiyslaki -kansalaisaloitteeseen kerätään edelleen nimiä. Jos konservatiivinen ja ahdasmielinen keskustelu alkaa nyppiä, toimii Planningtorockin visio hyvänä pakopaikkana todellisuudelta.

Anniina Kauppinen

 


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti