sunnuntai 24. syyskuuta 2017

TranskorvaTuntuuko usein siltä, että musiikkikappaleissa lauletaan aina vain kaksinapaisen sukupuolijärjestelmän äänellä? Missä ovat transaiheet? Kaipaatko tähän muutosta? Mikäli vastasit kyllä, ota transkorva käyttöön kuunnellessasi musiikkia!

Transkorva on musiikin transtutkimukseen liittyvä metodi. Kun musiikkia kuunnellaan transkorvan lävitse, sitä kuunnellaan transihmisten todellisuuden, kokemusten, historian, tunteiden, kehojen ja elämän kannalta. Musiikin ei tarvitse spesifisti liittyä transaiheisiin, sillä kaikki musiikki on mahdollista transittaa, eli kuunnella ja tulkita kertovan transaiheista1.
Seuraavaksi otan esimerkin, miten transkorvalla on mahdollista transittaa musiikkia. Esimerkkikappaleenani toimii Justin Bieberin Boyfriend (2012, The Island Def Jam Music Group)2. Kappaleessa kertoja laulaa kohteelleen siitä, mitä kaikkea hän tekisi ja olisi, jos vain olisi kohteen poikaystävä. Kertoja mainitsee esimerkiksi, että ei ikinä jättäisi kohdettaan: hän olisi herrasmies, hän voisi olla mitä vain kohde haluaa, hän vain haluaa rakastaa kohdettaan. Ilman transkorvaa kappaleen voisi tulkita cisnormatiivisesti siten, että cismies (tai -poika) laulaa ihastukselleen, jonka sukupuoli on nainen. Transkorva tuo tämän tulkinnan vierelle useita muita mahdollisuuksia. Kappaletta voisi tulkita esimerkiksi niin, että laulaja voi olla vaikkapa transmies, genderqueer, maskuliininen nainen tai genderfluid. Myöskään kohde, girlfriend, ei transkorvan läpi kuunneltuna ole välttämättä cisnainen, hän voi ihan yhtä hyvin olla transnainen, genderqueer, genderfluid, demigender… you name it. Näin ollen kappaletta transittaessa kappaleen kertoja ja kohde on varsin monitulkintainen, eikä cisoletus ole enää ainoa mahdollinen tapa tulkita sitä, kuka kappaletta laulaa ja kenelle.

 Vaikka musiikkia on mahdollista kuunnella transkorvan lävitse ja kyseenalaistaa cisoletuksia, se ei tarkoita ja poissulje sitä, etteikö musiikki voisi ja etteikö sen pitäisi kertoa lähtökohtaisesti transaiheista. Populaarimusiikin kentältä löytyy useita transmuusikoita, jotka ovat tehneet juuri transaiheisia kappaleita, esimerkiksi yhdysvaltalainen punkrockmuusikko Laura Jane Grace ja tubettaja/muusikko Skylar Kergil. Eritysesti transaiheisille kappaleille on lienee kysyntää maailmassa, joka on toistaiseksi varsin cisnormatiivinen.

Anniina Kauppinen
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 Lähteenä transkorvan käsitteen määrittelyyn käytin Susanna Välimäen teosta Muutoksen musiikki. Pervoja ja ekologisia utopioita audiovisuaalisessa kulttuurissa (2015, Tampere University Press), 21 – 24.
2 Justin Bieber – Boyfriend (Audio) (2012, The Island Def Jam Music Group) https://www.youtube.com/watch?v=xYoxBQ03wUQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti