maanantai 27. marraskuuta 2017

Riisutko iltaisin / Väärät vaatteet pois poika / Tyttö olisit mieluumminKukaan tiennyt ei/Me vain luultiin ja kuunneltiin/Aina vain huonommin
Riisutko iltaisin/Väärät vaatteet pois poika/Tyttö olisit mieluummin
  
Tänä syksynä olen kuunnellut melko paljon Jonna Tervomaan Ääni -albumia (2017, Johanna Kustannus, Universal). Tervomaan uusin albumi on mitä raikkain tuulahdus 2010-luvun suomalaisessa populaarimusiikissa, tarjoillen kuuntelijalleen monimerkityksellisesti tulkittavia sanoituksia, musiikillisesti monipuolisia kappaleita ja kiinnostavia melodioita. Näin sukupuolentutkimusta sivuaineena opiskelevana varsinkin levyn toinen kappale, ”Väärät vaatteet”[1] (säv.&san. Jonna Tervomaa), on mielenkiintoista kuunneltavaa.

Pähkinänkuoressa kappaleen keskiössä on tarina transtytöstä, joka joutuu salailemaan oikeaa identiteettiään niin yhteiskunnalta kuin perheenjäseniltään. Iltaisin hän riisuu väärät vaatteet yltään. Isä reagoi häneen nostamalla nyrkin ilmaan, ja huutaa: Älä poikkea poika koskaan/Ei maailma kaipaa tuota sun ongelmaa. Yhteiskunnan reagointi ei myöskään ole positiivista, kaikki vain luulevat ja kuuntelevat aina vain huonommin.

Vaikka kappaleen tarina on varsin ”molli”, niin musiikillisesti se on suurimmaksi osaksi varsin valoisa ja ”duuri”. Kappaleen säkeistöt kelluvat valoisassa musiikissa, joka on luotu bassolla, pianolla ja elektronisilla soundeilla. Rauhallisuus ja iloinen meininki saavat kyytiä kertosäkeistöissä, jolloin rummut ja sähkökitara yhtyvät mukaan soittoon. Jonna Tervomaan persoonallinen lauluääni pienen raspin kanssa varustettuna saa kappaleen sanoitukset heräämään eloon.

Kuten (populaari)musiikille ominaista on, Tervomaan kappale linkittyy mielestäni hyvin tämän hetken yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esimerkiksi Suomessa keskustellaan juuri nyt translain pikaisesta uusimisesta. Suomi on ainoa pohjoismaa, joka vaatii transsukupuolisen henkilön olevan lisääntymiskyvytön, mikä on ihmisoikeusloukkaus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen mukaan[2]. On mielenkiintoista seurata, tuleeko ”Väärien vaatteiden” rinnalle muitakin suomalaisia popkappaleita, jotka heijastelevat trans*aiheita.

Anniina Kauppinen


[1] ”Väärät vaatteet” Spotifyssa: https://open.spotify.com/track/5XGSRscG0NZl0NP0OzCJHb
[2] https://yle.fi/uutiset/3-9698573 (linkki tarkistettu 27.11.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti