maanantai 26. maaliskuuta 2018

Vaihtovuosi Berliinin Humboldt-yliopistossa


Vietin lukuvuoden 16/17 vaihdossa Berliinin Humboldt-yliopistossa. Tutun ja turvallisen Turun sijaan asuin liki 10 kuukautta Saksan pääkaupungissa ja opiskelin sukupuolentutkimusta Berliinin vanhimmassa yliopistossa.

Miten pääsin vaihtoon?
Lähdin vaihtoon Erasmus-ohjelman kautta. Hain kolmeen eri paikkaan ja pääsin kakkosvaihtoehtoon. Olin vaihdossa saksan oppiaineen paikalla, mikä vaati alkuun vähän tavallista enemmän säätöä ja byrokratiaa, mutta sujui loppujen lopuksi ongelmitta. Koin saavani riittävästi tietoa vaihtoon liittyvistä asioista etukäteen erityisesti Turun yliopiston outgoing-tiimoilta ja minulla oli paikan päälle saavuttuanii myös kaikki tarvittavat paperit jo valmiina, mikä helpotti ilmoittautumista siellä huomattavasti. En osallistunut Berliinissä sen erityisemmin vaihtareille järjestettyyn orientaatioon, sillä pidennetyn harjoittelun takia muutin Wienistä Berliiniin viime hetkellä ennen opiskelun alkua. En koittanut siitä haittaa, mutta koska olen kasvanut Saksassa ja tottunut kulttuuriin ja kieleen saatan tässä olla erikoisasemassa. Orientaatio olisi voinut edistää toisiin vaihtareihin tutustumista, mutta tutustuin moniin heistä kyllä myöhemmin toisissa yhteyksissä. Omassa oppiaineessa olin kuitenkin ainoa Bachelor-vaiheen opiskelija, joten pakostakin vietin aikaa enimmäkseen paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Mitä opiskelin Berliinissä?
Sain aika lailla vapaat kädet kurssien valinnassa, joten keskityin enimmäkseen sellaisiin kursseihin, joita Turussa ei järjestetä ainakaan säännöllisesti. Päädyin lukemaan niin kirjallisuuden kuin historian, filosofian, kasvatustieteiden ja  oikeustieteidenkin kursseja. Humboldt-yliopiston sukupuolentutkimuksen opetus tapahtuu osana “Zentrum für transdisziplinäre Geschlechterstudien”:ia, eli poikkitieteellisen sukupuolentutkimuksen keskusta. Juurikin poikkitieteellisyys korostui opinnoissani, sillä suurin osa kursseista järjestettiin yhteistyössä toisen oppiaineen kanssa. Yksiö ja seurauksena myös kurssitarjonta oli paljon Turkua laajempi. Valitsin Berliinin vaihtokohteeksi erityisesti post-koloniaalisen tutkimuksen kurssitarjonnan takia ja suoritinkin paljon siihen liittyviä kursseja. Kursseistani noin puolet opetettiin saksaksi ja puolet englanniksi, mutta saksankielisiä kursseja oli englanninkielisiä paljon enemmän tarjolla. En osa arvioida kielitaitovaatimuksia sillä saksa on äidinkieltäni, mutta suurin osa vaihtareista osasi ainakin suhteellisen hyvin saksaa. Muutama taisi tosiaan selvitä opiskelustaan myös pelkällä englannilla kursseja tarkasti valikoiden.

Miten opiskelu erosi Turun ja Berliinin välillä?
Opiskelu Berliinissäkin tapahtuu pääsääntöisesti seminaareissa ja luennoilla. On yleensä viikoittainen kurssilukemisto ja kursseilla keskustellaan materiaaleista. Saksassa painotetaan osallistumista keskusteluun Suomea enemmän ja lukioaikojen tuntiaktiivisuuden arvosanoja muistaen jännitin tätä osaa opiskelua etukäteen. Minun kursseillani ei ollut onnekseni osallistumiseen pakottava ilmapiiri. Suuriin osaan seminaareista kuului kuitenkin pakollinen ryhmätyö ja esitelmä. Mielestäni kurssit olivat työmäärältään ja haastavuudeltaan suunnilleen samantasoisia Turussa käymääni kursseihin verrattuna. Turussa on kuitenkin paljon enemmän mahdollisuutta joustavuuteen ja tenttejä voi esimerkiksi tenttiä sähköisesti. Berliinissä yleisin suoritusmuoto oli “Hausarbeit”, eli 10-15-sivuinen essee, tai vaihtoehtoisesti suullinen tentti. Humboldt-yliopistossa arvosanojen saamisessa kestää Turkuun verrattuna todella pitkään (sain viimeiset arvosanat maaliskuun alussa, vaivaiset 7 kuukautta kurssien päättymisestä). Muutenkin on opiskelun yhteydessä varattava byrokratiaan ja siihen liittyviin odotusaikoihin. Kannattaa kaikissa asioissa olla liikkeellä aikaisin. Takaisin Turussa sain kuitenkin hyväksiluettu kaikki suorittamani opinnot erittäin joustavasti.

Berliinin ympäristö & elämä Berliinissä
Asuin Berliinissä vuoden aikana kolmessa eri kaupunginosassa, kahdesti WG:ssä eli kimppakämpässä ja kerran yksiössä. Asuntomarkkinoiden tilanne on erittäin hankala, koska Berliini on gentrifioitumassa kovassa vauhdissa ja asuntopula on jatkunut jo kauan. Löysin kuitenkin määräaikaisia vuokrasuhteita suhteellisen helposti. Asuin sekä Kaakkois-Berliinin Neuköllnissä, kulttuurin (ja gentrifikaation) keskiössä sekä Länsi-Berliinin perinteikkäässä ja vihreässä Charlottenburgissa ja tutustuin Berliinin moniin puoliin. Kaupungissa on yllättävän paljon puistoja ja berliiniläiset viettävät paljon aika ulkona, Spree-joen rannalla tai entisen “Tempelhofer Feld”-lentokentän kiitoteillä. Kaupunkiin mahtuvat todella erinäköisiä ja -tyyppisiä alueita ja ihmisiä. Matkoja kaupungin sisälläkin ovat pitkiä, mutta opiskelijana sain onneksi opiskelijalipun joukkoliikenteeseen.
Berliinissä queer- ja muita vastakulttuurit ovat erittäin aktiiviset ja kävin katsomassa taidetta ja teatteria useasti. Yliopiston ulkopuolellakin järjestetään jatkuvasti keskustelutilaisuuksia, workshopeja ja mielenilmauksia sukupuolentutkimukseen liittyvistä kysymyksistä, joita kannattaa hyödyntää. Nautin itse todella paljon Berliinin antimista; sekä opiskelusta että vapaa-ajasta, ja suosittelen kaupunkia lämpimästi kaikille vaihtoa harkitseville.

- Nele Petri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti