maanantai 18. helmikuuta 2013

Asiaa vaginoista


Näyttelijä Merja Larivaara esittelee erilaisia voihkeita. Näyte saadaan esimerkiksi klitorisvoihkeesta, vaginavoihkeesta sekä kahden edellisen yhdistelmästä, vuorenhuippuvoihkeesta, vauvavoihkeesta, syvän etelän voihkeesta ja konepistoolivoihkeesta. Ääntä ja koko ruumista hyödyntävän esityksen loppuhuipennuksena hän antaa näytteen kaikkia edellisiä yhdistävästä yllätyskolmoisorgasmivoihkeesta. Teatteriravintolallinen naisia hiljenee kuuntelemaan, menee noloksi, alkaa yksi kerrallaan varovaisesti nauraa ja puhkeaa lopulta kovaääniseen hurraukseen. Larivaara piiloutuu performanssinsa lopuksi häpeillen kansionsa taakse, mutta tulee sitten yleisön kannustamana vastaanottamaan suosionosoitukset.

Larivaaran esitys pohjautuu näytelmäkirjailija Eve Enslerin Vaginamonologeja-teoksen osioon Nainen josta oli ihanaa tehdä vaginat onnellisiksi. Se kertoo dominaksi ryhtyneestä juristista, joka haluaa auttaa muita naisia kokemaan vaginansa kielletyn ja salaperäisen sijaan onnellisuuden lähteenä.

Vaginamonologit käsittelevät sitä, mistä ei ole normaalisti totuttu puhumaan. Vaginoihin liittyy paitsi suoranaista väkivaltaa, myös epätietoisuutta, puhumattomuutta ja häpeää. Ensler haastatteli Vaginamonologeja varten yli kahtasataa naista, jotka vapautuivat puhumaan kielletystä ja kipeästä aiheesta. Monologien ympärille on syntynyt hyväntekeväisyystapahtuma V-Day, jonka tarkoituksena on kerätä varoja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön. One Billion Rising –kampanjan tavoite on kerätä tapahtumiin miljardi osallistujaa, yhtä paljon kuin väkivaltaa kokeneita naisia on. Turkuun V-Day saapui neljä vuotta sitten ja tänä vuonna tuotto lahjoitettiin Turun Ensi- ja turvakotiyhdistykselle. Järjestäjinä toimivat yhdessä Linnateatteri, Turun kaupunginteatteri ja Åbo Svenska Teater.

Torstaisen ystävänpäivän iltana vaginamonologeja lukivat Linnateatterilla Merja Larivaaran lisäksi näyttelijät Kristiina Vahvaselkä, Anu Sinisalo, Jonna Nyman, Tove Qvickström ja Reeta Vestman. Lisäksi lukemassa olivat Rauman kaupunginteatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo, Turun kaupunginteatterin johtaja Raija-Liisa Seilo, Linnateatterin toimitusjohtaja Maija Palonheimo, toimitusjohtaja Pirkko Keskinen ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson. Musiikkia tapahtumassa esittivät Reeta Vestman ja Veeti Kallio.

Vaikka Merja Larivaaran voihkintaan päättynyt esitys tuntui olevan F-pisteen seurueen ehdoton suosikki, kyllä muutkin lausujat vakuuttivat. Omaan mieleeni jäi varsinkin Reeta Vestmanin lausuma Mun lyhyt hame. Monologissa painotetaan naisen oikeutta koskemattomuuteen hameen pituudesta riippumatta.

”Mun lyhyt hame ja kaikki sen alla on mun. Mä en suostu pelkäämään sua.”, Vestman sanoi ja hymyili.


Suvi Holopainen

V-Dayn tunnelmiin pääset mukaan lukemalla Vaginamonologeja-kirjan tai katsomalla Linnateatterillakin esitetyn lyhytelokuvan One Billion Rising. Voit myös allekirjoittaa Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille lähetettävän vetoomuksen turvakotien ja matalan kynnyksen auttamispalveluiden lisäämiseksi SuomessaAllekirjoittamaan pääset tästä linkistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti