tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kohtaamisia


Joskus asiat eivät mene niin kuin toivoisi. Sitä haluaa mennä katsomaan elokuvaa Kerron sinulle kaiken, mutta aikataulujen takia päätyykin katsomaan The Last Standin. Ei siinä mitään, onhan se ihan näppärä elokuva, vaikkei Arnold Schwarzeneggerista niin välittäisikään. (Sen sijaan, mikäli elokuvaan on kirjoitettu mukaan roolihahmo vain jotta nelikymppinen Johnny Knoxville voi tulla näyttelemään sitä, on jotain pahasti pielessä.)

Huonompi homma, mikäli on lupautunut kirjoittamaan kyseisestä elokuvasta. Ei sitä kehtaa kopioida Turun Sanomien viime perjantain (TS 8.3.) viiden tähden arvostelua. Ja tuntuisi jotenkin tylsältä vain todeta että ”kaikista tämän vuoden kotimaisista elokuvista, joita en ole nähnyt, Kerron sinulle kaiken on ajankohtaisin ja kiinnostavin”.

Eli tällä viikolla blogissa edistetään katsojalähtöistä, omakohtaista elokuvakritiikkiä eli kaikki menevät katsomaan Simo Halisen uuden elokuvan ja muodostavat siitä oman arvionsa.

Nyt kun kerran puhutaan elokuvista, joissa seurataan erilaisten ihmisten kohtaamisia ja näiden kohtaamisien seurauksista niin pari positiivista sanaa Pilvikartastosta.

Siinä missä Kerron sinulle kaiken on pieni elokuva ihmisyydestä, niin samaan aikaan leffateattereissa pyörivä Pilvikartasto (Cloud Atlas) on suuri elokuva ihmisyydestä.

Olin ehtinyt lukea puolet David Mitchellin kuusisataasivuisesta romaanista, kun menin katsomaan Wachowskien kolmituntisen elokuvan. Pilvikartasto on monisyinen elokuva, jossa seurataan kuutta eri tarinaa, joissa jokaisessa yksilön teoilla on kauaskantoiset seuraukset. Oli sitten kyseessä 70-luvulle sijoitettu jännäritarina, jossa naisreportteri tutkii arvoitusta ydinvoimalassa tai tulevaisuuden dystopiassa tapahtuva scifikertomus tietoiseksi tulevasta tarjoilijatar-kloonista, niin koko ajan keskiössä on ihminen.

Pilvikartasto hyppii miljööstä ja tyylilajista toiseen, mutta on teemaltaan yhtenäinen kokonaisuus. Elokuvassa lähimmäisen rakkaus on voima, joka ylittää ajan, paikan, sukupuolen ja genren rajat.

Molemmat elokuvat pyörivät tällä hetkellä ainakin Finnkinon teattereissa ja ovat F-pisteen suosiossa.

Annina Välimäki
Tämän viikon kirjoittaja on f-twitteristi, joka suosittelee mielellään kirjoja ja elokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti