perjantai 19. lokakuuta 2012

Transpolitiikkaa kansallisella ja kunnallisella tasolla

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksista käydään meillä varsin vähän julkista keskustelua. Pertti Perussuomalainenkin tietää, vaikkei välttämättä hyväksy, että homot haluavat mennä keskenään naimisiin ja adoptoida lapsia. Sen sijaan monelle vähemmistöasioita hieman enemmänkin tuntevalle tulee yllätyksenä, että meillä on lakipykälä, joka vaatii sukupuoltaan korjaavaa olemaan lisääntymiskyvytön, mikäli tämä haluaa sukupuolikokemukselleen juridisen vahvistuksen.

Erinäiset tahot ovat vaatineet, pyytäneet, kehottaneet ja anelleet Suomea korjaamaan tämän pakkosterilisaatiopykälän ja muita translainsäädännön epäkohtia. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson on vakuutellut, että lainuudistuksen tarvetta pohtimaan asetetaan työryhmä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kuitenkin ilmoitettiin viikko sitten, ettei työhön ainakaan toistaiseksi olla ryhtymässä, sillä ministeriöllä on muuta puuhaa.

Aprillia, eivät vähemmistöjen ihmisoikeudet olekaan tärkeitä.

Lauantaina 20.10. vaaditaan translain uudistamista ja pakkosterilisaation lopettamista Helsingin Asema-aukiolla pidettävässä mielenosoituksessa. Suutuin STM:n Sillanaukeen kohdunpoisto-oikeuslöpinöistä ja kiukusta kihistessäni päädyin järjestämään tapahtumaa hieman harkitsemattomasti ja osittain esimerkiksi kuntavaalikampanjani kustannuksella.

Transasiat ovat kuitenkin myös tärkeä osa kampanjaani. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien huomiointi kuntatason päätöksenteossa on olematonta. Kuitenkin näillä päätöksillä vaikutetaan todella monin tavoin transihmisten arkeen: Voinko käyttää kaupungin uimahalleja? Joudunko selittelemään "väärää" hetun loppuosaa työvoimatoimistossa? Uskallanko vaatia opettajia käyttämään uutta nimeäni koulussa? Voinko tulla kaapista, jos olen kaupungilla töissä?

Näistä ja lukemattomista muista kysymyksistä muodostuu rakenteellinen epävarmuus, joka tekee elämästä kategorisesti enemmän tai vähemmän raskasta. On ymmärrettävää, ettei näitä juttuja tule ajatelleeksi, elleivät ne kosketa omaa elämää edes jollain tavalla. Olen Vasemmistoliiton ehdokkaana Turun kaupunginvaltuustoon pitääkseni sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolia päätöksenteossa. Kukas kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse?

Äänestä vähemmistövaikuttaja valtuustoon, kirjoita lippuun numero 317!

Sade Kondelin

2 kommenttia:

  1. Tosiaan, kiitos että ilmoitit ja pahoittelut tuosta. Asia on nyt korjattu, eli linkin pitäisi nyt toimia :)

    VastaaPoista