maanantai 27. tammikuuta 2014

Kookospähkinöitä

F-pisteen kulttuuripiiri aloittaa vuoden 2014 teatterilla. Menemme katsomaan näytelmää ”Kookospähkinöitä tässä mulla on”, joka käsittelee häpeilemättömästi suomalaista miestä, maahanmuuttajia ja rasismia. Näytelmän päähenkilö on Mika, suomalainen mies, joka vihaa maahanmuuttajia ja haluaisi puhdistaa Suomen ”neekereistä”.

”Kookospähkinöitä tässä mulla on” on tiivis ja hengästyttävä tykitys, jossa ei säästellä ketään. Kaksi näyttelijää valtaavat lavan puoleksi tunniksi, vaihtavat rooleja lennosta ja roiskivat päälleen kookosmaitoa. Ennakkoluulot niin maahanmuuttajista kuin suomalaisista miehistä kärjistetään, kyseenalaistetaan ja heitetään päälaelleen. Katsoja ei pääse helpolla vaan joutuu näytelmän aikana kohtaamaan omia ennakkokäsityksiään.

Rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden lisäksi näytelmä käsittelee sitä, millaista on olla mies Suomessa. Mika pyrkii täyttämään mieheen kohdistuvat odotukset. Ihannekuvan saavuttaminen on vaikeampaa kuin voisi kuvitella, joten Mika purkaa turhautumisensa maahanmuuttajiin, joita pitää uhkana tavalliselle suomalaiselle miehelle. ”Kookospähkinöitä tässä mulla on” osoittaa hyvin, miten vaikeaa itsensä sovittaminen ennalta määrättyihin lokeroihin voi olla.

”Kookospähkinöitä tässä mulla on” perustuu Kristian Smedsin käsikirjoitukseen ”Huutavan ääni korvessa”. Näytelmän on ohjannut Helka Ermala ja lavalla nähdään Jere Rostedt ja Olavi Ermala.

F-pisteen kulttuuripiiri menee katsomaan esitystä 7.2. klo 18.00. Esitys esitetään Turun klassillisen lukion teatteritilassa, osoitteessa Eskelinkatu 4. Esitys on maksuton, mutta paikkoja rajatusti, joten F-pisteelle on varattu 10 paikkaa. Ilmoittautumiset esitykseen osoitteeseen kailaho@utu.fi

Katri Aholainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti