keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Hullut kissanaiset ja kuumat kollit

Tunnustan kuuluvani siihen ihmis(nais?)ryhmään, joka myös Crazy Cat Ladyina tunnetaan. Jumaloin ja ihailen kissoja; voin puhua niistä tuntikausia, unohdan täysin ympärilläni olevat ihmiset kissan nähdessäni, pyörin päivittäin verkossa lukemassa kissajuttuja, päivittelen kissa-aiheisia somesivustoja ja haaveilen kodista, joka olisi tyylikäs kissaparatiisi.  Niin ja tietenkin taloudestani löytyy myös kaksi karvapalloa, joista nuoremman väitetään olevan minulle jonkinlainen lapsi. Ilmeisesti oletus liittyy jotenkin siihen, että kutsun itseäni tämän Mamiksi.
 
En kuitenkaan ole (onneksi) asuntomme ainoa kissahullu, eikä toinen kissoista edes ole virallisesti minun vaan kumppanini. Meitä Crazyja on siis kaksi – vai onko? Kanssa-asukkini on nimittäin (myös tietokoneista, autoista ja pelaamisesta pitävä) mies, eikä ainakaan minun tietääkseni (keskiverto hetero)mies ole lady. Kissoja rakastavat miehet eivät myöskään ole yhtään hulluja, eivät markkina-arvoltaan heikompia eivätkä varsinkaan säälittäviä vanhoja piikoja (tai lesboja), joiden seksuaalisen turhautumisen määrää on mahdotonta mitata. Päinvastoin he ovat seksikkäitä, älykkäitä, helliä, ihania ja ihailtavia, todellisia kuumia kolleja.

Ongelma saattaa kuulostaa pienelle ja mitättömälle, vaikkei se sitä ole. Kielellä - sanoilla ja nimityksillä – on nimittäin voimaa.  Kyse ei ole pelkästään leikkimielisestä vitsailusta, vaan suhtautumistapa kuvastaa laajemmin länsimaisen kulttuurin tapaa arvottaa sukupuolia. Kun miehiä kutsutaan kuumiksi kolleiksi ja naisia hulluiksi kissanaisiksi, tuotetaan binääristä sukupuolijakoa ja vahvistetaan miehen asemaa suhteessa naiseen. Feminiisyys on perinteisesti määritelty negatiiviseksi suhteessa maskuliinisuuteen tai suljettu mystifisoimalla ihmisyyden (mieheyden) ulkopuolelle – tästä ovat saaneet myös kissat osansa. Esimerkiksi noitavainojen aikaan myös kissoja vainottiin, ja 1900-luvun alkupuolella naisliikkeen synnyn alkuaikoina konservatiiviset vastustajat käyttivät hyväkseen kissakuvia, kun he pyrkivät luomaan kuvaa säälittävistä naisaktivisteista. 

Saman perinteen mukaan feminiiseksi luokitellut piirteet ovat tehneet miehestä luuserin. Kulttuurissamme on kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana tapahtunut muutosta, minkä seurauksena stereotyyppioiden sijaan on ryhdytty arvostamaan maskuliinisuuden ja feminiisyyden sekoittumista. Täten kuten olutta juova nainen on ihailtavan cool, tuo kissoista (ja ylipäätään eläimistä) pitävä mies esille feminiinistä puoltaan, hellyyttä, hoivaa ja herkkyyttä. Uusi suuntaus saattaa kuulostaa oikealle ja edistykselliselle, sillä tiukkojen sukupuoliroolien hellittäminen on hyvä asia. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, sillä se, mitä yhteiskunnassamme arvostetaan, määrittyy yhä perinteisen maskuliinisuuden kautta. Crazy Cat Lady ei ole edelleenkään seksikäs, sillä hän on nainen (kuuma kissa ei oikeasti pidä kissoista). Seksikäs ei ole myöskään kissoista pitävä mies, joka hän määrittyy sukupuolinormien mukaan liian feminiiseksi – hän on pelkkä naismainen luuseri,  joka pitää kynsillä varustetuista karvapalloista koska ei saa oikeaa ”pussya” (tai koska hän on homo).

Ollakseen kuuma kissamies tulee miehen siis yhä edelleen olla mies – heteronormatiivisen maskuliinisuuden näkökulmasta määriteltynä.

 

^._.^

Pipsa Raglitius

F-pisteen kissahullu vpj, taloudenhoitaja ja nettisivuvastaava

 

---


Lähteet: Internetin syövereistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti