sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Tämä ei ole kirjoitus "nettineutraaliudelle"

”Talkoot” lokakuun alussa käytiin internetin keskustelu- ja kommenttipalstoilla. 7.10. uutisoitiin miehestä, joka on raskaana. Paria päivää myöhemmin 9.10. Jenni Haukion puolestaan uutioistiin olevan raskaana. Selasin Helsingin Sanomien uutisoinneista kommentteja pelonsekaisin tuntein. Kirjoittaessani huomioita näistä tein päätöksen olla siirtämättä transfobiaa pidemmälle kuin se hs.fi:n kommenttiosiossa oli läsnä. Tein myös valinnan olla menemättä Vauva.fi:n syövereihin. Linkit Helsingin Sanomien verkkojulkaisuihin otin kuitenkin talteen tämän tekstin loppuun, vaikka on huomattava, että ne ovat täten osa median verkottumista ja tarjoaa edelleen näkyvyyttä – vaikka kyse ei nyt olekaan valtavan profiilin omaavasta alustasta.

Valitsin reagointeja, joiden sävy ei suoraan vastaa oletettua kaksijakoisuutta. Koska usein vastakkain aseteltuina ovat osapuolet, joiden välille ei välttämättä edes tarvitse syntyä keskustelua, nostan esiin muutamia esimerkkejä, jotka eivät tosiaan edustane sellaista. En tarkoita kuitenkaan, että nämä kommentit ovat mitenkään viattoman neutraaleja, joten pyydän lukemaan varoen, jos se mitenkään on mahdollista. Kommentit ovat kuitenkin valinta ottaa kantaa, ja niitä tulee kritisoida sillä perusteella. Samoin tule kritisoida myös tällaista tapaa nostaa niitä esiin. (Huomiona myös, että kommentointiin todellakin liittyi paljon brutaalia ja ahdistavaa materiaalia. Linkkien takaa löytyvät uutisjutut ja sen alta kommentit.) 
 

1. Lännen Media: Raskaana oleva isä synnyttää tiettävästi ensi kertaa Suomessa (HS: Tuohinen, Petteri. 7.10.2017)
2. Suomen laki ei tunnista raskaana olevaa miestä, eikä pian synnyttävä mies saisi yhteiskunnan etuuksia – Kelan etuusjohtaja: ”Uskon, että asia saadaan järjestymään” (HS: Pölkki, Minna. 7.10.2017)


Fundeer
7.10. 9:40 
Vaikka pidän itseäni aika avoimena uusille asioille, niin omalla kohdalla on nyt näköjään jonkin verran purtavaa, mutta eiköhän se tästä.


sjofi
7.10. 9:53
Cis-miehenä en ole tuntenut tarvetta tulla raskaaksi. HS voisi tehdä artikkeleita joissa selviää miten transmiehet kokevat miehuuden, ilmeisesti se jonkin verran poikkeaa cis-miesten vastaavasta kokemuksesta.


sekoboltsi
7.10. 22:35
Pitäiskö nyt tästäkin kummastua? Ei jaksa kiinnostaa enää nämä sukupuoli-identiteetti-ideologiat millään tavalla. Ihminen on niin paljon muutakin.


3. Presidentti Niinistö ja Jenni Haukio saavat lapsen: ”Lasta on useiden vuosien ajan odotettu” – Presidenttiehdokkaat onnittelevat: ”Lapsen saanti on aina vaaleja paljon suurempi kysymys” (HS: Hiiro, Jukka; Teittinen, Paavo. 9.10.2017) 
4. Sauli Niinistö on 69-vuotias, ja sen ikäisen miehen vauvauutinen on todella harvinainen – viime vuonna vain kaksi vuonna 1947 syntynyttä suomalaismiestä sai vauvan (HS: Sillantaus, Teppo. 9.10.2017)


Mun mielestäni
9.10. 14:13
Onneksi olkoon! Lennulle piikuveli tai -sisko, perheenjäsenhän Lennukin on. Rakkauslapset ovat aina tervetulleita, oli sitten vanhemmat minkäikäisiä tahansa.

Maa on täynnä eronneita ja karanneita, myös nuoria leskiä.

Osaisimpa neuloa nuttuja, mutta kun en. Tässä henkinen nuttu tulevalle pienelle <3


Jos nyt kuitenkin
9.10. 14:41
Yösyöttö tulossa!


Kakelin
9.10. 21:30
Mick Jagger tuli isäksi yli 70-vuotiaana. Charlie Chaplin sai 8 lasta Oonan kanssa iäkkäämpänä, viimeisin 73 v. Arvo Ylppö oli muistaakseni myös yli 70 v.


simppa vaan
9.10. 21:24
Toivotan kaikkea hyvää Niinistön vauvalle, mutta onko nyt ok muistuttaa kaikista niistä kromosomivaurioista jotka vanha isä aiheuttaa vauvalle? Meille naisille jäkätetään jatkuvasti joka ikisestä asiasta mitä teemme raskauden aikana, sitä ennen ja jopa isoäitien ruokavalioita on kaiveltu. Tarkoitus on kai luoda syyllisyydentunteita. Saako niitä tehdä myös miehille ja mitä miehet sanoisivat jos heitä kohdeltaisiin samallla tavalla? Miksi meitä saa kohdella näin?

Onko nyt ihan varma ettei Niinistö ole koskenut alkoholiin, tupakkaan ja ei-tervelliseen ruokaan kriittisten siimahäntien kasvuaikana?Huomioita:

”Rakkauslapset” toivotetaan ilmeisen lämpimästi tervetulleiksi maailmaan. Rakkautta ei tosiaan voi olla liikaa, eikä ”henkisiä nuttuja”: varsinkaan maassa, jossa transihmisten pakkosterilointi on lakiin kirjattu toimenpide. 

Kiinnostavaa, miten kuitenkin keskustelu tuntuu kulkevan kuin Sauli Niinistö kantaisi kohdussaan tämän hänen ja Jenni Haukion lapsen, niin tarmokkaasi häntä verrataan muihin iäkkkäämpiin miesoletettuihin. Tällaisen retoriikan ympärille nimimerkki ”simppa vaan” kiinnittääkin huomiotaan. Myös otsikoinnin ”– viime vuonna vain kaksi vuonna 1947 syntynyttä suomalaismiestä sai vauvan ” itsessään tuntuu sisältävän viestin nimenomaan Saulin kantamasta lapsesta.

”Maa on täynnä eronneita ja karanneita, myös nuoria leskiä”. Suomalainen härski mustan huumorin häpeilemättömyys, jonka perään on ihan luonnollista todeta, ettei harmillisesti osaa nuttuja kutoa.

Kaiken kaikkiaan lyhyt matikka tuntui olevan hallussa, kun ikävuosia ynnättiin Saulin ikään pohtien samalla lapsen ikäkehitystä eri elämänvaiheissa. Yo-juhlat pidettäisiin ainakin, ammattikoulusta ei puhettakaan.

Ja: oli aihe mikä vain, ja oli esimerkkejä näinkin vähän tässä yhteydessä, on aina syytä mainostaa välissä kotimaista elokuvaa. 

Mikä tämän koonnin lopputulema sitten on? 
 
Winter is coming.
Christmas is here.
Spiritual cloaks are needed.


 Heini Salo
 ___________________

  1. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005399349.html
  2. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005399802.html
  3.  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005401416.html
  4. https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005401805.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti