keskiviikko 2. toukokuuta 2018

The Handmaid’s Tale - absurdius ja ahdistus


”Under his eye”

”Blessed be the fruit”

”May the Lord open”The Handmaid’s Tale on kuvaus todellisuudesta, jossa nainen raiskataan, jotta tämä tulisi raskaaksi. Syntyvä lapsi on miehen ja tämän vaimon, jonka edessä konkreettisesti tuo raiskaus tapahtuu.

Sopivia sanoja kuvailemaan fiiliksiä tämän sarjan edetessä on ollut todella vähän. Inho ja kuvotus lienevät lähimpänä. Kantavana voimana toki on myös huomattavan inhimillinen toivo, jonka turvin itse kuitenkin koukutuin tuohon tämän hetken todellisuutta huokuvaan maailmaan. 

Millaisena näyttäytyy nyky-yhteiskunta, jos sen kehyksiin Handmaid’s Tale’n juoni solahtaa niin helposti?

Herään keskiviikkoon, jossa Kanye Westin julkilausumiin ajatuksiin orjuudesta valintana viittaava häsäri (#IfSlaveryWasAChoice) on ykköstrendaus. Antti Rinne peräänkuulutti synnytystalkoita vuoden 2017 elokuussa. Marraskuussa 2016 herättiin päivään, jona Donald Trump oli juuri voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit. Tavallaan aika irrallinen kolmikko, mutta omissa etuoikeuksissaan kylpeviä cis-miehiä riittää moneksi ja mitä ilmeisimmin kiteyttämään jotain olennaista dystooppisesta tv-sarjasta.

Margaret Atwoodin kirja The Handmaid’s Tale julkaistiin vuonna 1985 ja siitä on tehty vuonna 1990 elokuva-adaptaatio samalla nimellä. Tv-sarjan ensimmäisen tuotantokauden kolme ensimmäistä jaksoa saivat ensiesityksensä Yhdysvalloissa Hulun tilausvideopalvelussa 26.4.2017. Sarjan toinen tuotantokausi alkoi 25.4.2018.  
   
Sarjaa katsoessa absurdiuden ja todellisuuden tunnun kokemuksia on lähes mahdoton erottaa toisistaan. Äänimaailma ja visuaalinen toteutus tuottavat samanlaista toisiinsa sekoittuvien osaltaan ristiriitaisten kokemusten maailmaa. Erityisesti visuaalisuus täydellisyydessään paitsi pakahduttaa myös ahdistaa. Valo siivilöi eteemme täydellisen harmonisia interiöörejä, mutta viimeistään ulkona tuo valo tuntuu paistavan painostavasti kuin kuvun läpi.

On absurdia, että kuvaus on samaan aikaan niin vahvasti jostain, jonka ajatellaan olevan menneisyyttä, tai jostain joka muistuttaa nykyisyyttä ja osaltaan jotain hyvin tulevaisuuskaikuista, josta ei toki kukaan tiedä.

En käsitellyt tekstissäni oikeastaan varsinaisia teemoja, jotka sarjasta nousevat, en ole myöskään lukenut kirjaa, josta sarja ymmärtääkseni irtaantuu enemmän kuin elokuva; pituutensakin puolesta. Osoittaisin kritiikkiä sarjaa kohtaan enemmän, jos tämä olisi painottunut sellaiseen pohdintaan.

Ylipäätään sarjan teemojen osalta ei välttämättä tunnu edes mahdolliselta tutustua ohjelmaan, jossa jo kuvaukset saavat niskakarvat pystyyn. Jos joskus kuitenkin tuntuu, etteivät feministiset pyrkimykset etene mihinkään konkreettisesti yhteiskunnassa, katso The Handmaid’s Tale ja anna arvostus sille työlle, jota teet arjessasi, jotta elinympäristösi vastaisi yhä enemmän omaa arvomaailmaasi. Arvostus myös sille, ettet antanut senkään valkoisen cis-heteromiehen ja tämän salaseuran kävellä ylitsesi. 

- Heini, somevastaava ja tiedottaja, joka pelkää kieroutuneensa, koska katsoi kuitenkin tätä mieluummin kuin Game of Thronesia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti