perjantai 14. syyskuuta 2012

Jenni Haukio – monarkki vasten tahtoaan? (Jättäkää Jennin mummotukka rauhaan!)


Omien kuninkaallisten puuttuminen on jättänyt suomalaisiin syvän trauman. Tähän asti puutetta on paikattu lähinnä omimalla ruotsalaisten prinsessoja, mutta onneksi tämä varsinkin iltapäivälehdistöä kalvanut surku on nyt vihdoin löytänyt pelastuksensa – onhan meillä Jenni!

Mikäli Jenni Haukio on halunnut välttää julkisuutta, on hän syntynyt onnettomien tähtien alla. Lööppeihin Haukion on ajanut monien sattumien suma: Hän rakastui mieheen, josta pari vuotta häiden jälkeen sattui tulemaan Suomen presidentti. 35-vuotiaan Haukion – kaikkien aikojen nuorimman Suomen presidentin puolison – nuoruutta ja ilmeistä kauneutta korostaa se, että hänen edeltäjänsä tasavallan presidentin puolisona oli 60-vuotias harmaapartainen professorismies. Kun Niinistön kauden alusta voimaan tullut uusi perustuslaki kutisti presidentin valmiiksikin vähäisiä valtaoikeuksia, tämän poliittinen kiinnostavuus väheni entisestään ja median mielenkiinto siirtyi edustuspresidentistä tämän nuoreen edustuspuolisoon. Haukio on vieläpä syntynyt samana vuonna kuin Ruotsin kruununprinsessa Victoria, joten kun presidenttipari lähes ensi töikseen vieraili Ruotsissa, mikään ei enää voinut estää Haukion vertaamista kuninkaallisiin.

Presidentti Niinistö on näkynyt lehdissä lähinnä valokuvansa manipuloinnista nousseen kohun yhteydessä ja olympiakatsomossa. Haukio sen sijaan saa medianäkyvyyttä harva se päivä. Pariskunnan yhteisistä esiintymisistäkin otsikkoon asti pääsee yleensä vain Haukio – tai Haukion vaate: "Vau mikä edustusasu, rouva Haukio!" (Ruotsin-valtiovierailulla, IS 17.4.), "Jenni Haukio tyylikkäänä pinkissä asussa" (Niinistön ja Haukion ottaessa vastaan vapputervehdyksiä, IL 1.5.), "Jenni Haukio seurasi avausottelua Suomen väreissä" (jääkiekon MM-kisojen avausottelussa, jossa Niinistö oli paikalla ja piti avajaispuheen; mtv3.fi 4.5.), ”Jenni Haukion ihana kesä Kultarannassa” (presidenttiparin muutettua kesäasuntoonsa, IS 21.-24.6.), ”Jenni Haukio upeana Kuninkuusraveissa” (Niinistö ja Haukio Mikkelissä, mtv3.fi 22.7.), ”Rouva Jenni Haukio tapaa kuningattaren sinivalkoisissa” (presidenttipari olympialaisten avajaisissa, IS 27.7.). Haukio pääsee lööppiin silloinkin, kun hän ei ole läsnä: "Niinistö jäi yksin kukkien kanssa – missä on Haukio?" (Haukio jäi vatsataudin vuoksi pois mm. vappukukkien vastaanottamisesta, IS 26.4.).

Iltapäivälehtien kirjoitukset Haukiosta ovat lähes poikkeuksetta positiivisia. Tuntuukin, että Haukiosta ollaan puoliväkisin tekemässä prinsessaa, Suomen omaa Catherinea tai Victoriaa, joiden elämäntehtävänä on olla tyylikkäitä ja edustavia. Niinpä Haukion tyyli ja tyylitaju saavat suomalaismedialta vuolasta suitsutusta, häntä verrataan kuninkaallisiin, ja hyväksyntää haetaan ulkomailta asti: "Jenni ja Victoria kuin kaksi marjaa hiuskoristeissaan" (mtv3.fi 17.4.), "Ruotsalaiset ylistävät Jenni Haukiota" (Haukio mainittu yhdessä ruotsalaisblogissa, IS 18.4.), "Jenni hurmasi kuningattaren – kuin ylimmät ystävät" (IL 18.4.), "Onko hän yhtä upea kuin rouva Jenni Haukiomme?" (loppukaneettina brittien herttuatar Catherinen tyyliä koskevassa jutussa, IS 27.4.). Kuninkaallista arvokkuutta korostetaan silläkin, että toisin kuin useimpia suomalaisia, Haukiota peräti rouvitellaan. (Tähän asti ainoa miespuolinen presidentin puoliso oli virallisessa kielenkäytössä "valiokuntaneuvos" tai "tohtori", kun taas valtiotieteiden maisteri Haukio on aina "rouva".)

Suuri yleisö ei ole yhtä yksimielinen Haukion tyylikkyydestä kuin media. Keskustelupalstoilla häntä moititaan "mummomaiseksi" ja "tätimäiseksi", ja risuja saavat ennen kaikkea Haukion hiukset: "Jenni Haukio näyttää viisikymppiselle uusissa kuvissa" (nimim. ddsfdf, kaksplus.fi 11.2.2012), "Ihme mummo - Jenni haukion olemus ja tyyli myötänolottaa" (nimim. 13+18, suomi24.fi 8.2.2012). Ilta-Sanomien (7.2.) mukaan Haukion "ylistetyssä" tyylissä "vain yksi asia (kampaus) jakaa mielipiteet". Aamulehti (5.2.) vertaa Haukion kampausta 83-vuotiaan Tellervo Koiviston hiuksiin. ”Mauton ja tylsä kuten aina, kiusallista ikäeroa yritetään aina peitellä...” arvelee nimimerkki Kulissiavioliitto iltasanomat.fi:ssä 27.7.

Haukio ja Niinistö pitivät avioitumiseensa saakka suhteensa visusti salassa. Häiden jälkeenkin Haukiota näkyi julkisuudessa vain harvoin ennen presidentinvaaleja, joiden alla hän astui esiin todennäköisesti vain edistääkseen puolisonsa kampanjaa. Haukion vappuaaton (julkinen) Facebook-päivitys kertonee jotain hänen halustaan näkyä julkisuudessa: "Helena Anhavan sanoin: 'Älä päästä itseäsi tietyn ikäiseksi, älä tietyssä asemassa olevaksi, niin olet vapaa tällaisenakin kevätpäivänä istumaan tavaratalon rappusille syömään tötteröjäätelöä.' Aurinkoista ja iloista vappua!"

Iltapäivälehtien prinsessannälkäisten toimittajien soisikin hieman hillitsevän Haukio-euforiaansa. Toivottavasti Jenni Haukio saa puolisonsa asemasta huolimatta pitää kiinni yksityisyydestään, ja toivottavasti hän median ja keskustelupalstojen ristipaineessakin pitää oman päänsä ja oman tyylinsä: eläköön mummotukka!


Kalle Petteri Keijonen
Kirjoittaja on turkulainen humanisti, feministi, tasavallan kannattaja ja prinsessaharrastaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti