Turun kuntapolitiikka on jo liian kauan ollut keski-ikäisten miesten leikkikenttä. Hyväveliverkostot junttaavat toriparkin kaltaisia päätöksiä kuntalaisten mielipiteistä piittaamatta. Aikaisemmin miesten maailmaksi mielletty kuntapolitiikka ei ole vieläkään avautunut tasa-arvoiseksi pelikentäksi nuorille, naisille tai queereille.
Kunnallisvaikuttamisen asenneilmapiiri on usein naisvihamielinen. Nuoria naisia tytötellään ja heidän osaamistaan vähätellään. Puheenjohtajaksi pääseminen on vaikeaa ja sihteeriksi joutuminen arkipäivää. Kivikautiset käsitykset naisten ja miesten paikoista istuvat niin syvällä, että jopa feministisiä arvoja tukevassa puolueessa haluttiin erään kaupungin kaavoituslautakuntaan mieluummin epäpätevä nelikymppinen mies kuin kaavoitusta yliopistossa opiskellut alle kolmekymppinen nainen. Naiset halutaan rajata kulttuurilautakuntiin ja sosiaali- ja terveyslautakuntiin ”pehmeille aloille” ja jättää tärkeät päätökset taloudesta ja kaavoituksesta miehille, puolueesta riippumatta. Tämä on käsittämätöntä.
Päätöksentekokulttuurin uudistamiseksi voi tehdä jotain. Näissä kuntavaaleissa voi aloittaa äänestämällä feministiä. Meitä tarvitaan puhumaan pelon maantieteestä, avoimemmasta päätöksenteosta ja naisurheilun asemasta salivuorojen jaossa. Tämän lisäksi meidän täytyy pitää ääntä, jos emme tyydy salassa tehtyihin tai epäreiluihin päätöksiin ja rohkaista toisiamme osallistumaan keskusteluun siellä, missä meitä ei ole totuttu näkemään. Kuntapolitiikan päätökset koskevat meitä kaikkia.
Tehdään Turusta feministisempi ja avoimempi!
Mirjami Asikainen
F-pisteen varapuheenjohtaja
Kunnallisvaaliehdokas (vihr.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti