perjantai 2. maaliskuuta 2012

Onko feminismi kriisissä?


Tällä viikolla minua haastateltiin Ylioppilaslehteen feminismistä. Toimittaja kysyi, onko feminismi kriisissä. En itse asiassa muista, mitä vastasin... Se kai jää itsenikin nähtäväksi, kun seuraava Tylkkäri ilmestyy. Kysymys jäi kuitenkin pyörimään mieleeni.

Aloitin vuoden alussa Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen ainejärjestön F-pisteen puheenjohtajana. Muissa järjestöissä, valtuustoissa ja oppilaskunnissa monet vuodet istuneena ajattelin syksyllä tarvitsevani taukoa, mutta sitten innostuin taas. Sukupuolentutkimuksen ainejärjestö oli jäissä, feminististä toimintaa ei kampuksella ollut. Sukupuolentutkimuksen uutena pääaineopiskelijana ajattelin, että järjestö on herätettävä henkiin. Ja niin ajatteli onneksi moni muukin. Nyt meillä on kasassa kymmenen feministin ydintiimi, joiden kanssa yritetään herättää kipinä myös muissa opiskelijoissa.

Feminismi ei ole kriisissä. Se saattaa välillä väsyä, vanheta tai vaipua horrokseen, mutta jossain on aina kipinä, joka on valmiina syttymään. Tällainen roihahdus nähtiin mm. viime kesän lutkaliikkeessä, joka kokosi Suomessakin tuhansia feministejä osoittamaan mieltään.

Vaikka Naisunioni on taloudellisissa vaikeuksissa ja tasa-arvotyö tuntuu unohtuneen 80-luvulle, niin toivoa on. Pari viimeistä vuotta ovat olleet poliittisesti ja taloudellisesti rankkoja. Homojen, maahanmuuttajien, sukupuolivähemmistöjen ja kehitysvammaisten lisäksi ollaan poljettu myös naisia. Taloudellinen taantuma lisäsi tätä kehitystä entisestään. Kun kaikki menee päin persettä, on aika hylätä kauniit ajatukset tasa-arvosta ja päästää kravattikaulat pelastamaan talous, Suomi ja EU.

Vuosi 2012 voi olla muutoksen vuosi. Kaikki on mahdollista. Mutta jos nyt kuitenkin aloitetaan siitä, että F-piste on taas voimissaan. Olet erittäin tervetullut mukaan feministiseen toimintaamme, opiskelet yliopistossa tai et. Toimintamme starttaa pikkuhiljaa, mutta kansainvälisenä naistenpäivä 8.3. räjähtää!

Janica Rantanen, F-pisteen puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti