perjantai 9. maaliskuuta 2012

Vaginoiden vallankumousF-pisteen ensimmäinen kunnon näytön paikka koitti eilen naistenpäivänä, jota juhlistimme aamukahdeksasta myöhään yöhön. Päivään mahtui paljon tapahtumaa, niin hulvattomia hetkiä kuin vakavampaakin asiaa ja joskus näitä kahta samassa paketissa. Yhtä pääosaa näyttelivät vaginat, jotka olivat läsnä niin päivän monologeissa, naistenpäivän visuaalisessa ilmeessä kuin illan askartelukilpailussakin.

Päivän myyjäisissä kaupittelimme naisellisia leivonnaisia, nisut ja D-cupcaket menivät kuin kuumille kiville. Naisille myimme syötävää naisten euron kurssin mukaisesti parikymmentä prosenttia halvemmalla kuin miehille. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota sukupuolten väliseen palkkaeroon: Suomessa naisen euro on 82 senttiä. Vaikka tämä tosiasia sukupuolentutkimuksen opiskelijoille onkin itsestäänselvyys, ei se sitä kaikille ole. Esitellessäni TANE:n mainiota naisten euro pinssiä ystävilleni pitivät he sitä kylläkin tyylikkäänä, mutta ihmettelivät minkä takia siitä puuttuu palanen. Toinen heistä muisteli sitten kuulleensa naisten eurosta, mutta sanoi ettei varsinaisesti ollut ymmärtänyt mitä tällä tarkoitetaan. Käytännön demonstraatio siis oli paikallaan. Toisaalta asia ei ole aivan niin yksinkertainen ja moneen muuhunkin seikkaan olisi voinut kiinnittää huomiota. Hinnastoa ideoidessamme pohdimme mm. sitä, voimmeko pitäytyä pelkästään kategorioissa ”miehet” ja ”naiset.” Vahvistammeko liiaksi kaksijakoista sukupuolikäsitystä? Hinnastoon olisi kenties ollut perusteltua lisätä myös kategoria ”muut.”

Naistenpäivä on kuitenkin omistettu nimenomaan naisille ja naiseudelle kaikissa muodoissaan. Toinen tärkeä teemamme naistenpäivän ohjelmassa oli naisen ruumiin objektinomaiseen asemaan puuttuminen. Naistenpäivänä suuri osa estraadista varattiin kaunistelemattomille ja persoonallisille vaginoille. Päivällä vaginat saivat puhua itse itsestään sekä purkaa kiukkuaan ja suruaan vaginamonologien muodossa. Illalla taas visioitiin vaginoita askartelukilpailussa. Lopputulos oli huikea. Nämä vaginat eivät suinkaan kärsineet ”tupoista saatanan kuivaa vanua”, kuten päivän monologitilityksessä (olkatoppauksista kylläkin, mutta mitä eleganteimmalla tavalla). Mitä erilaisimmat vaginat kilpailivat leikkisästi Miss Vaginan sekä perintöpipareiden titteleistä. Voittajaksi kruunattiin arvonimen ansainnut vagina nimeltä Bloody Mary. Eikä vaginoiden juhla suinkaan vielä tähän päättynyt. Seuraavaksi illan vaginasato vallannee Sirkkalan . . .

Ella Poutiainen

6 kommenttia:

 1. Varmaan teillä oli kivaa, mutta minua kiinnostaa, mikä saa heteronaiset kiinnostumaan vaginoista. Vai oliko kyseessä naamioitu lesbojuhla, jossa paikalle erehtyneet kristityt "joo, kai mä olen" -feministit punastelivat sivummalla?

  Tai mitä tekemistä vaginalla on naisen euron kanssa? Tai sillä, että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio?

  VastaaPoista
 2. Vagina on siitä jännä juttu, että se kyllä yhdistää kaikkia naisia seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Vaikka naamioitu lesbojuhla kuulostaakin mahtavalta, niin tästä ei kuitenkaan ollut kyse. Naistenpäivän ohjelmassa tarkoituksena oli nostaa esiin naisiin kohdistuvia tasa-arvo ongelmia esim. juuri naisen euron ja vaginamonologien avulla. Lisäksi oli tarkoitus pitää hauskaa ja kyllä, meillä oli kivaa!

  VastaaPoista
 3. Hyvä Femisisko,

  Mielenkiintoisempi kysymys olisi mielestäni se, miksi vaginat eivät kiinnostaisi heteronaisia? Kuten ulla yllä jo mainitsikin, jos ei nyt aivan kaikilla niin ainakin suurimmalla osalla meistä nimittäin on sellainen. Käsitys, että kaiken (naisten) sukupuolielimiin kohdistuneen kiinnostuksen tulisi olla seksuaalista kiinnostusta on myöskin 'sosiaalinen konstruktio' ja kertoo mielestäni jotain siitä, miten yhteiskuntamme käsittää naiseuden ja naisen ruumiillisuuden. Kyrpiä kyllä piirrellään estottomasti sinne tänne niin miesten kuin naisten toimesta eikä tätä suinkaan pidetä vain homomiesten ja heteronaisten huvina. Eikä silloin turhia punastella, kyrväthän ovat hulvattomia ja vaarattomia! Herää kysymys, miksi tilanne vaginan kohdalla olisi toisin?

  Naisten euron ja vaginoiden välillä on mielestäni suhteellisen selkeä yhteys. Asian voi selvyyden vuoksi ilmaista myös seuraavasti: vaginan omaavat henkilöt ansaitsevat suomessa keskimäärin 20 prosenttia vähemmän kuin peniksen omaavat henkilöt. Jos ei muuten niin ainakin tämän pohjalta vaginoiden luulisi kiinnostavan naisia seksuaalisuudesta huolimatta. Se, missä määrin sukupuoli on sosiaalinen konstruktio on toki niinikään mielenkiintoinen keskustelu, muttei vaginoita voi minusta tämän nojalla lakaista maton alle. F-piste ei sitä ainakaan tee.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksista :) Kysymykseni oli siinä mielessä kiero, että se johdatteli valitsemaan joko biologisen tai konstruktionistisen selityksen sukupuolten erilaisuudelle. On hyvin perinteistä ajattelua, että vagina tekee naisen, ja mutkien kautta tästä johtuisi myös palkkaero.

  Miespuolinen ystäväni on vaihtamassa itselleen vaginan. Lisäksi hänen uravalintansa ohjaa häntä "naisen euroon". Transut katsovat syntyneensä vastakkaisen sukupuolen ruumiiseen. Tämä sisältää ajatuksen, että miesten ja naisten sosiaalinen sukupuoli on jo ennen syntymää määriytyvää - sukupuolenvaihdosleikkauksella korjataan biologisen sukupuolen tuntomerkkejä.

  Heteronaiset ovat kiinnostuneita vaginasta muuten kuin seksuaalisesti: kuukautiset, gynekologi, mahdolliset infektiot jne. kuuluvat naisen sukupuolisuuteen. Ehkä siksi heteronaiset eivät jaksa piirrellä "kirkkoveneitä" ympäriinsä, toisin kuin nuoret miehet, joille se on seksuaalisen tabun rikkomista. Lesbojen kiinnostus vaginaan muistuttaa homomiesten kikkeli-intoa, vaikka onkin paljon hillitympää.

  VastaaPoista
 5. Ne ihmiset, jotka eivät ole erityisesti pohtineet sukupuolen moninaisuutta, usein ajattelevat, että sukuopuoli löytyy sieltä jalkojen välistä. Myös transihmiset määritellään usein sen pohjalta, millaiset genitaalit heillä oletetaan olevan. Moni cis-sukupuolinen perushetero on valmis määrittelemään "läpi mennevän" transsukupuolisen henkilön sukupuolen uudestaan saatuaan tietää henkilön taustoista (esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon tuttavapiiristä). Mekin, jotka määrittelemme sukupuolemme joksikin muuksi, tulemme usein sen mukaan kohdelluiksi, miten valtaväestö meidät sattuu milloinkin määrittelemään.

  Mietimme naistenpäivää järjestellessämme sitä, tulisiko muut sukupuolet huomioida, mutta päädyimme siihen, että jokainen osallistuja saa itse määritellä oman sukupuolensa: mikäli naiseksi itsensä tuntee, on oikeutettu naisten hintoihin.

  "Lesbojen kiinnostus vaginaan muistuttaa homomiesten kikkeli-intoa, vaikka onkin paljon hillitympää." Mihin mahdat väitteesi perustaa? Minä en ainakaan lesbona koe tarvetta piirtää kirkkoveneitä sinne tänne, mutta feministinä kyllä haluan ottaa kaikki naista halventavat sanavalinnat, kuvat ja sen sellaiset uuteen, positiiviseen käyttöön.

  Jael

  VastaaPoista
 6. Aivan, lesbot eivät piirtele kirkkoveneitä sinne tänne, siksi sanoinkin innon olevan hillitympää - sehän on jopa sivistynyttä ("vaginamonologit"). Lesboja vagina kuitenkin kiihottaa, toisin kuin heteronaisia. Eihän sana 'vagina' mitenkään halvenna naista. Asian voi selittää vaikka miten, mutta yhä enemmän vain vaikuttaa, että kyseessä oli naamioitu lesbojuhla. Sori jos paljastin F-pisteläiset... mutta kyllä niitä fuksityttöjä aina paikalle eksyy ;)

  VastaaPoista