perjantai 2. maaliskuuta 2012

Eläköön vaginat!


Kolme vuotta sitten olin opiskelijavaihdossa Etelä-Ruotsissa Lundin yliopistossa. Vaihtoyliopistoni sukupuolentutkimuksen opiskelijat juhlivat naistenpäivää järjestämällä Vagina Afton -tapahtuman, Vaginaillan, jossa keskeisessä osassa olivat Eve Enslerin Vaginamonologit. Ensler on koonnut monologit yli kahdensadan haastattelun perusteella ja niitä on esitetty ympäri maailmaa.

Kolme vuotta sitten saavuin Vaginailtaan epäilevin mielin. Vaihtoni oli kestänyt jo yli puoli vuotta ja osasin jo varautua ruotsalaisten kommervenkkeihin. Olin osallistunut drag king- opettajan vetämälle queer -kurssille ja juonut mensblod (kuukautisveri) nimisiä drinkkejä feministiklubilla. Tämä kaikki oli kieltämättä mahtavaa, mutta välillä tunsin suomalaisen pidättyväisen luonteenlaatuni estävän minua heittäytymästä täysin rinnoin mukaan ruotsalaiseen femakkoilotteluun.

Pelkoni oli kuitenkin turha. Monologit olivat mahtavia, jotkut surullisia, jotkut hauskoja. Yleisöä oli paikalla yli 200 henkeä, sekä naisia että miehiä. Lukijat eläytyivät teksteihin ja yleisö eli mukana. Monologit nostavat esiin jokaiselle naiselle ja miksei miehellekin tärkeitä asioita, joista ei puhuta tarpeeksi tai ainakaan tarpeeksi kovalla äänellä.


Tänä vuonna Vaginamonologit ovat osa F-pisteen naistenpäivän juhlintaa. F-piste järjestää Sirkkalassa päivätapahtuman, jossa Vaginamologeja luetaan klo 11.45-12.15 sekä 13.45-14.15. Lukijoina on niin f-pisteläisiä, sukupuolentutkimuksen laitoksen henkilökuntaa kuin ylioppilasteatterilaisiakin. Vielä on mahdollista ilmoittautua mukaan alla olevan doodlen kautta.


Monologien lisäksi F-piste järjestää naistenpäivän aikana Sirkkalassa myös muuta ohjelmaa mm. myyjäiset, joissa tarjoillaan naiseutta ylistäviä leivonnaisia sekä Naisvisan, johon oikeinvastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Täältä voit jatkaa F-pisteen kanssa Nytkis ry:n järjestämään ”Naiset, politiikka ja media” -paneelikeskusteluun. Kokoontuminen lähtöä varten klo 17.00 Sirkkalan aulassa. Itse tilaisuus pidetään sosiaalikeskuksen auditoriossa Linnankadulla, ja paikalle saa tulla myös suoraan.

Ilta huipentuu bilettäen ainejärjestötalo Mimesiksessä klo 21 alkaen. Musiikki ja purtavat on järjestetty F-pisteen puolesta, omat pullot on sen sijaan tuotava. Illan ohjelmassa myös askartelukilpailu, jossa pääset näpertämään oman visiosi vaginasta. Askartelutarvikkeet löytyvät paikan päältä, vain mielikuvitus ja pokka ovat rajoina. PARAS VAGINA PALKITAAN
!

F-piste toivottaa kaikki tervetulleiksi viettämään riemukasta naistenpäivää F-pisteen seurassa!

Ulla Lehtonen

2 kommenttia:

  1. femakko bongattu! aika rohkee sanavalinta.

    VastaaPoista
  2. juu, päätin rohkeasti lähestyä keskustelua herättänyttä femakko -sanaa näin puolipositiivisessa mielessä.

    VastaaPoista