maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kriittinen näkökulma seksiturismiin ja prostituutioon


F-piste järjesti keskiviikkona 11.4. keskustelutilaisuuden Kriittiset iltamat Turun Kirjakahvilassa aiheenaan seksiturismi ja prostituutio. Kriittiset iltamat on F-pisteen perinteinen tapahtumakonsepti, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua feministejä ja muitakin kiinnostavista aiheista. Alustajina ja paneelikeskustelijoina olivat väitöskirjaa tekevä Nana Blomqvist Åbo Akademista ja graduvaiheessa oleva Sanna Orava Helsingin yliopistosta. Molempien tutkimukset liittyvät käsiteltyyn aiheeseen, Blomqvistin väitöskirja käsittelee Thaimaan seksiturismia ja Oravan gradu thaihierontapaikkoja koskevaa puhetapaa.

Janica Rantasen hienosti luotsaamassa keskustelussa molemmat asiantuntijat (sekä myös yleisö) olivat sitä mieltä, että seksikauppakeskustelussa pitäisi tuoda enemmän esiin ostajan roolia, sen sijaan että tyydytään pyörittelemään myyjiä milloin uhrin, milloin syntisen naisen ja ties minkä näkökulmasta. Ostajat ovat kuitenkin ilmiön toinen puoli, ilman kysyntää ei olisi tarjontaakaan. Puhuttiin myös siitä, miksi juuri thaimaalaiset prostituoidut ja hierojat ovat Suomessa suurimman huomion kohteena, vaikka seksiturismia suuntautuu muuallekin ja myös prostituoituja on useista eri kansallisuuksista. Myös prostituution sukupuolittuneisuudesta keskusteltiin: yleensä ostajat ovat miehiä ja myyjät naisia, miten tämä vaikuttaa ilmiöön ja siihen suhtautumiseen ja mitä jos asetelma onkin toisin päin. Yleisö seurasi kiinnostuneena parin tunnin keskustelua ja esitti puhujille myös kiperiä kysymyksiä mm. seksin oston tai myymisen kriminalisoinnin vaikutuksista ilmiöön. Ruotsissa seksin osto on kriminalisoitu, ja tämä näkyy ainakin siinä, että tutkitut teini-ikäiset pojat pitivät seksin ostoa ällöttävänä – jonkinlainen lainsäädäntömuutos saattaisi siis tuoda tervetullutta asennemuutosta seksikauppaa ja naisruumiin esineellistämistä kohtaan. Myös laillisten ja valvottujen bordellien eduista ja haitoista puhuttiin.

Paneelikeskustelua seurasivat Kriittiset jatkot, joiden aluksi tuore kyky Veera Kivijärvi luki runojaan. Loppuilta biletettiin Kirjakahvilassa B-gallerian dj:iden huolehtiessa musiikista. Olimme jo ennakkoon saaneet Kirjakahvilalta ja positiivista palautetta siitä, että järjestämme tällaisia iltamia, ja luultavasti paikka oli mainostanut meitä etukäteen, koska yleisömäärä ylitti odotukset ja pienehkö tila oli aivan täynnä kuulijoita. Tapahtuma sai muutenkin tervetullutta ennakkojulkisuutta, kun City-lehti oma-aloitteisesti mainitsi sen parin rivin jutulla tapahtumasivullaan. Feministinen keskustelutilaisuus ei selvästikään ole ihan niin pienen piirin juttu kuin luulimme, vaan saattaisi kiinnostaa laajempaakin yleisöä.

Kiitos puhujille ja muille mukana olleille, seuraavia Kriittisiä iltamia odotellessa!
Leena Rinne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti