tiistai 24. syyskuuta 2013

Feminististä puolustautumista

Olin vuosi sitten feministisen itsepuolustuksen työpajassa. Se oli kaikin puolin hyödyllinen ja avartava kokemus. Menin kurssille aika ylimielisellä mielialalla, pohjalta ”olen treenannut taekwondoa 2 vuotta, ei täällä voi tulla mitään uutta”. Kuinka ollakaan, kuuden tunnin kurssilla käsiteltiin vaikka mitä, jota en kahden vuoden itsepuolustuslajiurallani ollut tullut edes ajatelleeksi.

Feministinen itsepuolustus eroaa perinteisistä itsepuolustuslajeista erityisesti vahvan henkisen puolen korostamisensa vuoksi. FIP:n lähtöajatuksena on saada naiset tajuamaan olevansa puolustamisen arvoisia. Mistään fyysisistä puolustustaidoista ei nimittäin ole hyötyä, jos ei tämä ajatus ole itsestäänselvänä mielessä. Kuten Voima-lehden artikkelissa aiheesta  mainitaan, mustan vyö karatessakaan ei suojele naista väkivaltaiselta parisuhteelta.

Feministinen itsepuolustus syntyi 1970-luvun Yhdysvalloissa, kun raiskausta ja muuta väkivaltaa kokeneet naiset alkoivat kerääntyä yhteen puhumaan kokemuksistaan. FIP:n perusajatuksena on parantaa naisten tietoisuutta rakenteellisesta väkivallasta ja antaa heille keinoja puolustautua erilaisilta loukkauksilta, niin fyysiseltä kuin henkiseltä ahdistelulta. Itsetunnon parantaminen ja omien rajojen vetämisen ja niistä kiinnipitämisen opettelu on keskeistä. Esimerkkinä FIP:n harjoituksista, yksi taktiikka konkreettisiin tilanteisiin reagoimiseen on nimetä tilanne, kritisoida sitä ja sanoa mitä tahtoo, esim. ”Sä sanoit mua huoraksi. En pidä siitä, että sanot mua huoraksi. Haluan, että lopetat sen".*

Kun lueskelee netistä aiheesta, ei tietenkään mene kauan, kun törmää omituisiin asenteisiin. FIP nähdään ”femakko-karatena”, joka yllyttää naisia väkivaltaan miehiä kohtaan. Tässä jää huomaamatta se, että FIP:ssä ei missään tilanteessa ole tavoitteena hyökkäysmieliala, vaan ainoastaan itsensä suojeleminen jo alkaneessa väkivaltatilanteessa. Jos se tapahtuu munia potkimalla, olkoon sitten niin, mutta kukaan todellinen feministi ei lyö miestä tuosta vaan.

FIP-vastaiset asenteet kumpuavat ehkä siitä, että laji on suunnattu ainoastaan naisille, ”naishenkilöille, jotka identifioivat itsensä naisiksi tai joilla on kokemuksia naisina olemisesta” (käymäni FIP-työpajan vetäjien muotoilu). Tämä onkin mielestäni pienehkö epäkohta lajissa. Naisiin kohdistuva väkivalta on laaja ja edelleenkin turhan vaiettu ilmiö, enkä millään tavalla halua kyseenalaistaa naisten voimauttamisen tärkeyttä, mutta sukupuolistunut väkivalta koskettaa kuitenkin myös muita kuin naisia. Esimerkiksi homo- ja transfobista väkivaltaa kokeneet tai pelkäävät kuuluisivat mielestäni varsin perustellusti FIP:n kohderyhmään.

Feminististä itsepuolustusta voi harrastaa (peruskurssin / työpajan käytyään) toimintaryhmissä, joissa kokoonnutaan muiden harrastajien kanssa jakamaan häirintä- ja väkivaltakokemuksista sekä varautumaan mahdollisten uhkaavien tilanteiden varalle niin mielikuvaharjoittelulla kuin fyysisillä harjoituksilla. FIP on auktoriteettivapaata toimintaa, jossa ei ole johtajaa ja kaikki ovat ryhmässä tasa-arvoisia. Ryhmissä on myös vaitiolovelvollisuus, eli siellä kuulluista asioista ei saa puhua ulkopuolisille. Tällä varmistetaan, että myös rankoista kokemuksista on turvallista puhua. Helsingissä toimii tietojeni mukaan FIP-ryhmä, mutta Turussa sellaista ei tällä hetkellä ole toiminnassa.

Jos kiinnostus heräsi, FIP:tä on mahdollista päästä kokeilemaan Turussa tämän syksyn aikana F-pisteen järjestämässä työpajassa. Tarkemmasta ajankohdasta sun muusta ilmoitetaan myöhemmin F-pisteen postituslistalla ja Facebook-sivulla.



Leena Rinne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti