perjantai 13. syyskuuta 2013

Vainoa vastaan

Olin kesän 2013 työharjoittelussa Pietarissa Russian LGBT Networkissa, maan laajimmassa sateenkaarijärjestössä.

Kesä oli rankka: Seisoin aktivistien kanssa oikeustalon edessä kahdenkymmenen äärinationalistin edessä, odottelin heitä palaaviksi mielenosoituksista ja arvuuttelin, missä kunnossa he mahtavat olla. Kuuntelin, kuinka seitsenvuotiaan pojan naisvanhemmat kertoivat matkalippujen Kanadaan olevan jo ostetut. Vein evääni aamulla keittiöön ja ihmettelin, miksi huoneeseen oli pakkautunut valtava määrä ihmisiä. Vastauksen sain pian: poliisi ja syyttäjä olivat tulleet tekemään yllätysratsian Kansalaiskontrolli - järjestön tiloihin. He repivät kaiken auki, työntekijöiden taskuja myöden. Mikään järjestö ei ole turvassa, eivät edes vanhat ja kunnioitetut venäläisjärjestöt, kuten Memorial. Kansalaisyhteiskunta ajetaan alas ulkomaalaisrahoitteisuuslain varjolla. Side by Side - elokuvafestivaalin pitäisi nyt maksaa 12 500 euron sakot siitä, ettei se ollut rekisteröitynyt "ulkomaiseksi agentiksi".

Kuitenkin toimistolle sateli myös tuen osoituksia. Ympäri maailmaa poliitikot ja tavalliset kansalaiset kommentoivat terävästi Venäjän tapahtumia. Viimeksi Tanskassa oli kymmenen tuhannen ihmisen kynttilämieleosoitus. Aktivisteja (homoja ja heteroja) tulivat haastattelemaan mm. BBC ja MTV sekä VICE Media. G20-kokouksen yhteydessä toimistokaverini, LGBT Networkin puheenjohtaja Igor Kotsetkov tapasi yhdessä Coming Out – järjestön edustajan kanssa Barack Obaman. Putin sai nenilleen.

Suomesta ei kesällä kuulunut mitään. Ensimmäinen suomalaismedia, joka tuli Pietariin käymään, oli Yle Nyheter. Senkin toimittaja oli ihan ulalla siitä, mitä itärajan takana oikeasti tapahtuu.

Nyt ilmestyneessä Voimassa on tekemäni juttu Pietarista otsikolla "Venäjä vastaan homot". Halusin alun perin kirjoittaa Turkkariin, mutta minulle vastattiin, että TS ”ei tällä hetkellä käytä freelance-toimittajia”.Kokeilin myöhemmin kirjoittaa Turun Sanomiin mielipidekirjoituksen Venäjän homovainoista. Sitä ei ole julkaistu. Näyttää siltä, että Turku on tietoisesti valinnut vaikenemisen tien. Kauppa on tärkeämpää kuin aito ystävyys - kunnon ystävä kun puuttuu peliin, jos kaveri näyttää kulkevan väärää tietä.

Suomen Turku juhlistaa tänä vuonna 60-vuotista ystävyyttään Pietarin kaupungin kanssa.
Miten voi ymmärtää kaupungin ystävyyden toisen kaupungin kanssa?
Kaupungit ovat suuria, muuttuvia ihmiskeskittymiä – virallisten ystävyysjulistusten takana seisovat lopulta yksityishenkilöt, jotka ovat tavanneet ja solmineet henkilökohtaiset suhteet. Nämä suhteet sitten säilyvät, vaikka valtaapitävät vaihtuvatkin.

Minä asun ja opiskelen Turussa. Ne pietarilaiset parikymppiset ihmisoikeustaistelijat – sekä homot että heterot – joita piestään pahanpäiväisesti kaduilla , ovat ystäviäni. Heidän vainoamisensa saa minut voimaan pahoin.

Ennen lähtöäni takaisin koto-Suomeen kirjoitin muutamalle turkulaisjärjestölle, että olisi aika tehdä jotain. Syntyi idea viikon kestävästä festivaalista, jonka aikana voisi tehdä tukiviestejä Venäjälle, herättää yhteiskunnallista keskustelua Turun ja Pietarin ystävyyssuhteesta, levittää ajantasaista tietoa Venäjän vainoista ja – ehkä tärkeimpänä – kutsua Turkuun venäläisaktivisteja ja ystävystyä heidän kanssaan. Suurimmalla osalla esimerkiksi Pietarin parikymppisistä aktivisteista ei ole yhtään ystävää ulkomailla.

Mukana festivaalissa ja sen markkinoinnissa ovat jo TYY, sen opiskelijajärjestöt P-klubi, Homoglobiini, F-piste ja Slava sekä Tuseta, Vinokino, Amnestyn Turun-ryhmä, Kirjakahvila ja Jojo-teatteri sekä runsas määrä aktiivisia kansalaisia. Jopa Turun kaupunki on lupautunut mukaan järjestämään seminaarin ihmisoikeusteemalla. Hiljaisuus säröilee siis jo.
Sovimme, että järjestämme viikon 21.-27.10. Venäläisaktivisteja on tulossa ”homobussilla” Turkuun jo melkoinen määrä ainakin Petroskoista ja Pietarista.

Keräämme tempauksia ja tekijöitä viikolle! Lokakuun ensimmäisenä päivänä ohjelmamme lähtee painoon – sitä ennen voi ilmoittaa tempausideansa mukaan viikon ohjelmaan. Festaria tehdään nollabudjetilla, eli kaikki kahvinkeittäjät, beatboksaajat, wannabe-stand up – koomikot, laulajat, pinssinpainajat ja muut lahjakkuudet ovat tervetulleita mukaan. Venäjä-viikon Dream Team tapaa joka keskiviikko Kirjakahvilassa kl.17-19 ensi viikon keskiviikosta 18.9 lähtien.

F-piste on luvannut järjestää perjantaina 25.10 Dynamossa Venäjä-tukibileet. Tanssilattialla nähdään, Katjushka!


Roosa Laaksonen

Venäjä-festari Facebookissa: https://www.facebook.com/events/557230984342379/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti