maanantai 30. syyskuuta 2013

My Life with Liberace

(Varoitus: sisältää juonipaljastuksia)

F-pisteen kulttuuripiirissä käytiin viime kerralla, 19.9, katsomassa elokuva nimeltä My Life with Liberace, joka perustuu Scott Thorsonin romaaniin ja sijoittuu kuuluisan yhdysvaltalaisen pianistin Liberacen (1919-1987) viimeisiin vuosiin . Elokuvassa Liberacen (Michael Douglas) mysteerien täyteistä elämää avataan nuoren rakastajan Scott Thorsonin (Matt Damon) avulla. Scott tutustuu karismaattiseen pianistiin ystävänsä kautta. Scottin ja Liberacen tuttavuus synenee ja pian Liberace pyytää Scottia asumaan luokseen. Scott muuttaa Liberacen hoiviin sen enempää ajattelematta siirtonsa seurauksia. Hänen elämänsä pienen paikkakunnan eläintenhoitajana muuttuu kuitenkin radikaalisti, kun se annetaan Liberacen ohjailtavaksi. Pianisti muuttaa pojan tyylin ja ostaa tälle jalokiviä ja turkiksia. Onni ja intohimo eivät kuitenkaan kestä loputtomiin.

Yleellinen ja rajoitettu elämä alkaa tuntua Scottista ahdistavalta. Kauneusleikkauksessa Scottista tehdään nuoren Liberacen näköinen eikä hän tämän jälkeen pysty tunnistamaan itseään enää edes peilistä katsoessaan. Pariskunta ottaa usein yhteen ja etääntyy toisistaan. Scott käyttää huumeita, juo, ja lopulta, kun hän saa tietää Liberacen iskeneen silmänsä uuteen nuoreen poikaan, hän menettää kaiken itsehillintänsä. Liberacen ja Scottin ero on riitainen, eivätkä he pysty selvittämään suhteeseensa liittyneitä erimielisyyksiään.

Myöhemmin kuitenkin, kun sairas Liberace soittaa Scottille kertoakseen sairastuneensa aidsiin ja varmistaakseen entisen rakastajansa terveyden, he saavat vihdoin mahdollisuuden lopettaa suhteensa riidattomasti. Kohtauksessa, jossa Scott istuu loistonsa menettäneen tähden sängyn reunalla sanomassa hyvästejä, ei voinut olla herkistymättä.

Liberace kielsi koko elämänsä ajan homoseksuaalisuutensa. Hän haastoi oikeuteen kaikki, jotka sitä väittivät ja puhdisti maineensa kerta toisensa jälkeen. Huhuilla ei ollut tekemistä Liberacen värikkään lavapersoonan kanssa, vaikka nyt ajateltuna tuntuu hämmentävältä, ettei hänen ylitesepursuavaa ja glamourin täyteistä esiintymistään automaattisesti yhdistetty homouteen. Hän kertoi haastatteluissa, ettei vain ollut vielä löytänyt oikeaa naista. Liberacen kulissi koki kolauksen, kun hänen ja Scottin erosta tuli katkera ja julkinen. Hän kuitenkin edelleen tiukasti kielsi suuntautumisensa. Varmistus taiteilijan seksuaalisuudelle saatiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, kun Thorson julkaisi romaaninsa. 

Elokuva näyttää sellaisenaan homouden piilottelun traagisuuden, eikä peittele mitään edes katsojien karsiutumisen pelossa. Olisi sääli, jos seksuaaliseensuuntautumiseen liittyvien ennakkoluulojen takia joltain jäisi loistava elokuva näkemättä. Sen lisäksi, että elokuva kertoo julkisuuden luomista paineista ja yksityiselämän piilottelusta (homoudesta), se on kertomus rakkaudesta. Rakkaudesta, johon liittyy epätoivoa, mustasukkaisuutta, huumeita, valtaa, narsismia ja pettämistä, mutta rakkaudesta kuitenkin.


Julia Valli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti