perjantai 23. marraskuuta 2012

Valoa ei väkivaltaa Turussa


YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. järjestetään kynttilätapahtumia eri puolilla Suomea. Turussa tapahtumasta vastaa Varsinais-Suomen Nytkis ja se järjestetään Kävelykadulla (Yliopistonkatu 27 kohdalla) klo 16.

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseen tarvitaan konkreettisia keinoja
Suomessa on vuonna 2012 keskusteltu laajasti perhesurmista ja niiden syistä. Elokuussa julkaistiin Sisäministeriön teettämä raportti ”Selvitys perhe- ja lapsensurmien taustoista vuosilta 2003-2012”. Selvitys sai paljon näkyvyyttä, mutta yksi tärkeä seikka jäi huomiotta: aikuiset uhrit ovat pääasiassa naisia ja tekijät miehiä – surmien taustalta löytyy myös aiempaa parisuhdeväkivaltaa.

Vuonna 2011 Suomessa kuoli 21 naista nykyisen tai entisen puolisonsa murhaamana Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tietojen mukaan. Sisäministeriön selvityksestä käy ilmi, että perhesurmissa puolisonsa murhanneen motiivit olivat pitkälti samankaltaisia kuin näissä puolisomurhissa, joissa kohteena on vain puoliso (esim. erokriisi tai mustasukkaisuus).
Parisuhdeväkivallan uhreille tarvitaan riittävä palveluverkosto, josta saa apua jo varhaisessa vaiheessa. Suomessa heille suunnatut palvelut ovat tällä hetkellä satunnaisia ja palvelujen saatavuudessa on suuria aluekohtaisia eroja. Taloudellinen tilanne on ajanut muutamat kunnat pohtimaan turvakotipalveluiden vähentämistä tai lopettamista. Suunta on huolestuttava. Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ajoissa ja ammatillisesti puuttumalla voidaan pelastaa ihmishenkiä.
Valoisalla otteella vakavan asian kimppuun
Kynttilätapahtumien tarkoituksena on kiinnittää huomiota vakavaan asiaan. Järjestöt jakavat kampanjaviestillä varustettuja kynttilöitä ohikulkijoille ja levittävät näin tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta suuren yleisön keskuuteen. Tapahtumapaikoille sytytettävät kynttilät tuovat valoa marraskuun pimeyteen.

2 kommenttia:

 1. Porissa on turvakoti lopetusuhan alla. Näinä aikoina järkyttävää, jos ja kun yli 100 0000 asiakkaan (en ole varma mitkä kunnat kuuluvat kytköksenä) alueelta katoaa käytännössä kokonaan turvakotipalvelu.
  Linkkejä:
  http://tinyurl.com/bmocefr
  http://tinyurl.com/ctqxguc
  http://tinyurl.com/bsb9any
  http://yle.fi/uutiset/huonot_ajat_nakyvat_turvakodeissa/6389778

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. edit ja p.s. 100 000, ei sentään miljoonaa. T: Numero-vammainen

   Poista